Ο Στέφανος Μπάστας μιλά στο Gazzetta για την επιλογή του να παίζει κάποιος ράγκμπι στην Ελλάδα, αλλά και την παρθενική συμμετοχή της χώρας σε Παγκόσμιο κύπελλο.
Το ήξερες ότι στην Ελλάδα παίζεται ράγκμπι; Ισως να το έχεις ακούσει.
Ηξερες ότι έχουμε παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού; Πιθανότατα όχι.
Μήπως γνωρίζεις ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα παίξει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο απέναντι σε όλα τα… θηρία του -άγνωστου σε πολύ μεγάλο βαθμό στην χώρα- αθλήματος; Το έμαθες μόλις κι αυτό…
Υπάρχει ένα όνομα το οποίο συνδέεται και με τις τρεις περιπτώσεις. Είναι ο Στέφανος Μπάστας, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην χώρα μας στο άθλημα, που αγωνίζεται πλέον στην Αγγλία, αλλά και με το εθνόσημο, με το οποίο θα ζήσει την απόλυτη εμπειρία σε μερικούς μήνες.
Ο Μπάστας, μίλησε στο Gazzetta για την επιλογή του να γίνει παίκτης του ράγκμπι, την παρουσία της εθνικής στην κορυφαία διοργάνωση της rugby league, αλλά και τις θυσίες που πρέπει να κάνει για το άθλημα που αγαπά, καθώς από την στιγμή που δεν είναι επαγγελματικό, αναγκάζεται παράλληλα να εργάζεται σε εστιατόριο για να βγάζει τα προς το ζην. Όμως, όπως λέει και ο ίδιος, «τα όνειρα έχουν κόπους»…
- Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα που δεν είναι τόσο στο dna του Ελληνα. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να το επιλέξεις;
Η ενασχόληση μου με το ράγκμπι λιγκ ξεκίνησε εντελώς συμπτωματικά. Πρώτο έτος φοιτητής στην Ρόδο, καθώς πήγαινα στο μάθημα, έτυχε να δω μία προπόνηση της ομάδας των Ιπποτών Ρόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκείνο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ότι όλοι στην προπόνηση έδειχναν να περνάνε καλά, να διασκεδάζουν! Αυθόρμητα ρώτησα τον προπονητή αν μπορώ να δοκιμάσω και τόσο απλά βρέθηκα στην επόμενη προπόνηση, ξεκινώντας ένα άθλημα που σίγουρα άλλαξε την πορεία της ζωής μου. Με κέρδισε η ομαδικότητα και το μαχητικό πνεύμα του αθλήματος. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο DNA του Έλληνα καθώς οι τεράστιες επιτυχίες σε ομαδικά αθλήματα που έχουν σημειωθεί από ελληνικές ομάδες (για παράδειγμα Euro 2004, αποστολές εθνικών ομάδων μπάσκετ και πόλο) οφείλονται κυρίως στην καλή «χημεία» και μαχητικότητα των παικτών.
- Τι κίνητρο μπορεί να έχει ένας αθλητής του ράγκμπι από την στιγμή που στην Ελλάδα το οικονομικό όφελος είναι ουσιαστικά μηδαμινό;
Αυτά είναι δύο μόνο στοιχεία που λειτουργούν ως κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος το ράγκμπι. Στην χώρα μας δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, όμως οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με την ύπαρξη ομάδων και πρωταθλήματος. Η μοναδική αθλητική κουλτούρα, όπου δύο ομάδες κυριολεκτικά παλεύουν και χτυπιούνται για 80 λεπτά, όμως μετά τη λήξη θα δεις τους παίκτες να αγκαλιάζονται, να γίνονται μια παρέα και πολλές φορές να απολαμβάνουν μαζί μια ή περισσότερες μπύρες, απαραίτητες για την ενυδάτωση!!! Φαινόμενα χουλιγκανισμού είναι εντελώς ξένα στο πνεύμα του αθλήματος γιατί η μάχη γίνεται μόνο στο γήπεδο. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός και εμπιστοσύνη στους διαιτητές, λείπουν οι βρισιές ενώ επίσης απουσιάζει η τακτική να "ξεγελάσω" τον διαιτητή με το να προσποιηθώ κάποιον τραυματισμό. Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός έχει οφέλη, αυτό που κάνει το ράγκμπι λιγκ να ξεχωρίζει είναι ότι εκτός από το σώμα, γυμνάζει και το πνεύμα. Πιέζεις τον εαυτό σου, ξεπερνάς τα όρια σου, νικάς τους φόβους σου, αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που έχεις μπροστά σου, στηρίζεις αυτόν που είναι δίπλα σου.
- Πριν μερικά χρόνια μετακόμισες στην Αγγλία όπου το άθλημα είναι σαφώς πιο διαδεδομένο. Ποιες οι διαφορές στην κουλτούρα του αθλήματος και στον τρόπο προετοιμασίας των αθλητών;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αγωνίζομαι επαγγελματικά στο εξωτερικό. Έχω παίξει ράγκμπι λιγκ στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, έχω εμπειρία από την δεύτερη και τρίτη κατηγορία της Αγγλίας ενώ είχα την δυνατότητα να συμμετέχω με την εθνική σε τουρνουά στην Αυστραλία. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι η χαοτική διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό πρωτάθλημα και στα πρωταθλήματα του εξωτερικού οφείλεται στο γεγονός ότι οι αθλητές ασχολούνται σε νεαρή ηλικία. Όταν κάποιος ξεκινήσει από παιδί να προπονείται σε ακαδημίες, τότε αποκτά βαθιά γνώση και καλή αντίληψη του αθλήματος. Στην Ελλάδα συναντάς αθλητές ράγκμπι να ξεκινούν σε ηλικία πάνω των είκοσι, πολλές φορές και των τριάντα. Δεν θα συγκρίνω την ποιότητα αθλητικών εγκαταστάσεων, οργάνωσης και στήριξης αθλητών και ομάδων γιατί η Ελλάδα σε αυτούς τους τομείς δυστυχώς είναι πολύ πίσω σε όλα τα αθλήματα, πόσο μάλλον στο ράγκμπι λιγκ.
- Τι θεωρείς πως πρέπει να αλλάξει για να πάρει έστω έναν μικρό χώρο παραπάνω δημοσιότητας το άθλημα στην Ελλάδα;
Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι θέμα χρόνου μέχρι να «ανθίσει» και να εξαπλωθεί το όμορφο αυτό σπορ. Έχουμε μόλις δέκα χρόνια ύπαρξης ως ομοσπονδία και μάλιστα αυτό το διάστημα υπήρξε μία καταστροφική εσωτερική διαμάχη που κόστισε αρκετά στην εικόνα και ανάπτυξη μας. Η αθλητική κοινότητα ξεπέρασε με επιτυχία τα προβλήματα και βλέπουμε την εθνική ομάδα στο παγκόσμιο κύπελλο, την σύσταση εθνικής ομάδας γυναικών η οποία έδωσε τον πρώτο της αγώνα το 2019 απέναντι στην Τουρκία. Οι ομάδες και οι αθλητές, άνδρες και γυναίκες αυξάνονται συνεχώς. Σίγουρα χρειάζεται δουλειά ακόμα, όμως η παρουσία ατόμων που με πάθος και ανιδιοτέλεια ηγούνται της προσπάθειας μας δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.
Μπάστας: «Κάναμε πολλές θυσίες για να φτάσει η Ελλάδα να παίζει σε Παγκόσμιο κύπελλο»
- Είσαι και μέλος της εθνικής που για πρώτη φορά θα αγωνιστεί σε Παγκόσμιο κύπελλο. Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός της ομάδας στην διοργάνωση;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμμετοχή μας και μόνο είναι σπουδαία επιτυχία. Συνολικά ως κοινότητα ράγκμπι λιγκ έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και θυσίες, γι’ αυτό θέλουμε πρώτα να ευχαριστηθούμε την εμπειρία. Ο αντικειμενικός στόχος είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί και στους τρεις αγώνες του ομίλου. Θα παλέψουμε σκληρά, θέλουμε να είμαστε κοντά με τις άλλες ομάδες. Μία νίκη θα έβαζε φωτιά στον όμιλο και θα ήταν μεγάλο επίτευγμα. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι κερδίσουμε τουλάχιστον ένα αγώνα.
- Πόσο εύκολο είναι για μια χώρα με πολύ μικρή εμπειρία στο άθλημα να ανταπεξέλθει σε τέτοιες διοργανώσεις απέναντι σε ομάδες της Κοινοπολιτείας που παραδοσιακά είναι πανίσχυρες;
Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις χώρες με παράδοση δεκαετιών στο χώρο, στην περίπτωση της Αγγλίας, αιώνων! Ομάδες με διάσημους επαγγελματίες παίκτες και προπονητικά επιτελεία με εμπειρία σε κορυφαίο επίπεδο. Η Ελλάδα είναι το απόλυτο αουτσάιντερ του ομίλου και της διοργάνωσης. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, χωρίς άγχος, χωρίς αίσθημα κατωτερότητας και ηττοπάθεια. Έχουμε αυτοπεποίθηση γιατί η εθνική ομάδα αποτελείται από ένα ταλαντούχο, δυνατό και δεμένο μείγμα παικτών από το εγχώριο πρωτάθλημα και Έλληνες ομογενείς παίκτες από την Αυστραλία. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι χωρίς τη συμμετοχή των ομογενών σε όλους τους τομείς, από παίκτες και προπονητικό επιτελείο μέχρι υποστήριξη και χορηγίες, θα ήταν αδύνατη η πρόκριση σε μία τέτοια διοργάνωση. Οι Έλληνες τη Αυστραλίας συνδυάζουν το πάθος τους για το ράγκμπι λιγκ και την αγάπη για την Ελλάδα. Μεταδίδουν εμπειρία, επαγγελματισμό και ικανότητα στο γήπεδο που ενισχύουν κατά πολύ την δυναμικότητα της ομάδας. Η εθνική ομάδα είναι ένα καλό σύνολο που έχει τις δυνάμεις να κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλήματος!
- Τι θεωρείς πως πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα και την ομοσπονδία ώστε να δουν πιο επαγγελματικά ή ημιεπαγγελματικά έστω για αρχή το άθλημα
Ο επαγγελματισμός έρχεται σταδιακά μέσα από την προβολή του αθλήματος. Όταν ο κόσμος γνωρίσει το ράγκμπι λιγκ, έρθει στο γήπεδο, παρακολουθεί αγώνες τότε θα έρθουν περισσότερες και καλύτερες χορηγίες οι οποίες θα επενδυθούν σε ακαδημίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση προπονητών και διαιτητών. Όλα αυτά βελτιώνουν αθλητές και αγωνιστικό επίπεδο προσελκύοντας περισσότερο κόσμο και αυξάνοντας την προβολή. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας "θετικός" κύκλος ανάπτυξης του αθλήματος που θέτει τα θεμέλια του επαγγελματισμού. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και εργασία όμως δεν είναι απίθανο σε βάθος δεκαετίας να έχουμε ημιεπαγγελματικά σωματεία.
- Τι σημαίνει για το άθλημα η παρουσία της Ελλάδας στο παγκόσμιο κύπελλο και αν μπορεί αυτή η συμμετοχή να αλλάξει στο στάτους του (και με ποιον τρόπο)
Όλοι στην αθλητική κοινότητα αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή στο παγκόσμιο ως μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να διαδοθεί το ράγκμπι λιγκ στη χώρα μας. Κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις, αρχικά γίνονται προσπάθειες διαφήμισης, καλώντας τον κόσμο να γνωρίσει το άθλημα, είτε ως φίλαθλος καθώς ένας αγώνας προσφέρει έντονες συγκινήσεις, είτε ως αθλητής σε κάποια από τις γυναικείες και ανδρικές ομάδες. Η έλλειψη αγωνιστικής δράσης λόγω κορονοϊού μας έχει στοιχίσει, σύντομα όμως ξεκινάμε και πάλι.
Δεύτερον επιδιώκουμε την προσοχή και στήριξη της πολιτείας και του υπουργείου, που μέχρι σήμερα όχι μόνο είναι ανύπαρκτες αλλά μέχρι πρότινος θεωρούσε το ράγκμπι λιγκ παράνομο, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια μας για πρόκριση στην τελική φάση. Ένα από τα βασικά αιτήματα μας είναι η πρόσβαση σε καλύτερα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Σε προσωπικό επίπεδο ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου; Πώς κυλά μια μέρα σου στην Αγγλία; Πέρα από την προπόνηση ασχολείσαι και με κάτι άλλο;
Πρόσφατα υπέγραψα με τους Coventry Bears συμβόλαιο για την τρέχουσα σεζόν. Μοναδικός στόχος μου είναι μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες με τις «αρκούδες», να είμαι σωματικά και πνευματικά έτοιμος για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας τον Νοέμβριο. Θα αντιμετωπίσω κορυφαίους παίκτες, σε ιστορικά γήπεδα με χιλιάδες θεατές και το όνειρο μου είναι να τιμήσω την πατρίδα μου, την οικογένεια μου, τους συμπαίκτες μου και την Κάρυστο, από όπου κατάγομαι με την αξιοπρεπή αγωνιστική παρουσία μου στο γήπεδο. Μένω προσηλωμένος σε αυτό τον στόχο, θα αποφασίσω το μέλλον μετά τους διεθνείς αγώνες. Η league 1 (τρίτη κατηγορία) είναι ημιεπαγγελματική, επομένως εργάζομαι σε εστιατόριο παράλληλα με το ράγκμπι. Είναι κουραστικό να συνδυάζεις εργασία και προπονήσεις όμως τα όνειρα έχουν κόπους, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Προσπαθώ να απολαμβάνω την κάθε στιγμή.
Βιογραφικό
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ
- Τρείς φορές Πρωταθλητής Ελλάδας με τους Rhodes Knights
- Πρώτος Έλληνας που έπαιξε επαγγελματικά ράγκμπι λιγκ και μοναδικός έως σήμερα πρώτη κατηγορία Γαλλίας.
- Πρώτος σε συμμετοχές με την φανέλα της εθνικής (12 μαζί με τον ομογενή Τέρι Κωνσταντίνου)
- Νικητής βαλκανικού κυπέλλου με την Ελλάδα το 2014
Ομάδες
- Rhodes Knights (2011-2017)
- Hemel Stags (2017-2018) League 1 Αγγλία
- Doncaster (2018-2019) League 1
- Villegailhenc Aragon (2019-2020) Elite 2, β' Γαλλίας
- St. Gaudens Bears (2020-2021) Elite1
- Coventry Bears (2021)
- Δανεικός: Sheffield Hawks, Hull FC reserves.