Η Εθνική πόλο των Νέων πανηγύρισε για δεύτερη διαδοχική φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την άνοδό της στο βάθρο των νικητών, επικρατώντας της Αυστραλίας με 7-5 στον μικρό τελικό.
Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο Σίμπενικ, η ελληνική ομάδα κατάφερε να διατηρηθεί στην ελίτ του αθλήματος. Μπορεί αυτή τη φορά να έχασε στις λεπτομέρειες την ευκαιρία να διεκδικήσει εκ νέου την πρώτη θέση, παρέμεινε όμως σταθερά ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, δίνοντας συνέχεια στις επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης, μετά το χρυσό της Εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τον τίτλο της ομάδας των Νεανίδων στο Ευρωπαϊκό.
Με αποφασιστικότητα και ψυχή, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια που έδωσε όλες αυτές τις μέρες στον Βόλο, και με τη βοήθεια των φιλάθλων που για μια ακόμη φορά έδωσαν βροντερό παρών στις εξέδρες του Εθνικού κολυμβητηρίου της πόλης, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε στην επικράτηση επί των Αυστραλών, σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στα τελευταία λεπτά. Σε αντίθεση με το ματς της πρεμιέρας, όπου οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες για την 1η αγωνιστική του 3ου ομίλου, αυτή τη φορά οι παίκτες του Περικλή Δαμάσκου φρόντισαν να αποφύγουν ενδεχόμενη παράταση και πανηγύρισαν την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, που ήταν το 5ο συνολικά στο θεσμό (ασημένιο το 1995, χάλκινο το 1997, χρυσό το 2001, ασημένιο το 2009).
«Υπερήφανος και στενοχωρημένος»
Υπερήφανος για την πορεία της ομάδας του και ιδιαίτερα συγκινημένος ο πρωτομάστορας της επιτυχίας, Ομοσπονδιακός προπονητής, Περικλής Δαμάσκος τόνισε μετά το τέλος του μικρού τελικού: «Νιώθω υπερηφανος, αλλα και στενοχωρημένος. Υπερηφανος γιατί είμαι συνέχεια στα μετάλλια και στενοχωρημένος που δεν είμαι τυχερός. Δεν μιλάω τόσο για φέτος στον Βόλο, αλλα γιαυτα που έγιναν πέρσι στη Γερμανία και πρόπερσι στην Κροατία, οταν χάσαμε άδικα το χρυσό. Στην ζωη χρειάζεσαι και τύχη, αλλα εγώ φαίνεται δεν την εχω. Υπάρχει όμως και συνέχεια φέτος, μη το ξεχνάτε! Εννοώ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων που ακολουθεί στην Ριέκα», είπε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε: «Η διάρκεια είναι αυτή που διακρίνει μια μεγάλη ομάδα και μια χώρα που θέλει να λέει οτι δημιουργεί μια παράδοση στον χώρο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε πάντα στην διεκδίκηση των μεταλλίων και αυτό είναι που μετράει. Η διάρκεια. Δυστυχώς χθες δεν είχαμε καθαρό μυαλό στον αγώνα με την Σερβία και χάσαμε την ευκαιρία να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο που ονειρευομασταν ολοι. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο σε όλους τους ειδήμονες που ξέρουν να κατακρίνουν , να λασπωνουν, να υπονομεύουν. Αυτούς που δεν εκτιμούν την προσφορά».
Η Ελλάδα είχε 4/8 π/π, 0/1 πέναλτι, 2 τέρματα από την περιφέρεια και 1 από τη θέση του φουνταριστού, ενώ αντίστοιχα η Αυστραλία 0/5 π/π, 1 κόντρα, 2 φουνταριστός, 2 περιφέρεια.
Τα οκτάλεπτα: 1-0, 1-3, 3-2, 2-0
Ελλάδα (Περικλής Δαμάσκος): Γαλανόπουλος, Γεννηδουνιάς, Δερβίσης, Ξενάκης, Καπότσης 1, Γούβης 1, Ποντικέας, Βιτέλας, Βλαχόπουλος 2, Δερμιτζάκης 1, Λάππας, Σολανάκης 2, Παπαδογιάννης
Αυστραλία (Άνταμ Ρίτσαρντσον): Κλαρκ, Ντέιβι 1, Πολίβκα 1, Ρίντμποντ, Φορντ, Φάννον, Σίντον 1, Γιάνγκερ 1, Κουίν, Χόουντεν 1, Γκιλς, Έντουαρντς, Σλέιντ
Διαιτητές: Λεβίν (Ισραήλ) – Ρακ (Κροατία)
Πέμπτη η Ιταλία
Στη διαδικασία των πέναλτι χρειάστηκε να οδηγηθούν Ιταλία και Κροατία προκειμένου να υπάρξει νικητής στη μεταξύ τους αναμέτρηση για τις θέσεις 5-6. Μετά το 7-7 της κανονικής διάρκειας και το «λευκό» σκορ στις δύο τρίλεπτες περιόδους, οι Ιταλοί αποδείχθηκαν πιο εύστοχοι από τη γραμμή του πέναλτι, φτάνοντας στη νίκη με 12-11 που τους έδωσε την 5η θέση της... παρηγοριάς.
Για τις θέσεις 7-8, το Μαυροβούνιο νίκησε σχετικά εύκολα την Ουγγαρία με 11-8 και κατέλαβε την 7η θέση.
Τα αποτελέσματα
Κροατία-Ιταλία 11-12
Οκτάλεπτα: 2-2, 2-1, 1-2, 2-2.
Παράταση: 0-0, 0-0.
Πέναλτι: 4-5.
Κροατία: Μπένιτς 3, Ιβάνκοβιτς 2, Μιλάνκοβιτς 3, Βίσκοβιτς 1, Μάκαν 1, Λούσιτς 1.
Ιταλία: Νταμόντε 3, Φοντέλι 3, Ντι Φούλβο 2, Μπαραμπίνο 1, Τσίλιο 1, Μιράρτσι 1, Μαρτσιάλι 1.
Ουγγαρία-Μαυροβούνιο 8-11
Οκτάλεπτα: 2-3, 1-4, 3-1, 2-3
Ουγγαρία: Μπάτορι 3, Ανγκάλ 1, Βάμος 1, Γιάνσικ 1, Κέρεστες 1, Φούλοπ 1.
Μαυροβούνιο: Σούμποτιτς 2, Μούρισιτς 2, Βίκο 2, Μάρκοβιτς 1, Νίκσεβιτς 1, Σάριτς 1, Λατίνοβιτς 1, Πόποβιτς 1.