Με τέσσερα μετάλλια επέστρεψαν στις αποσκευές τους οι νεαροί κολυμβητές και κολυμβήτριες από το Βελιγράδι, όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων, σκεπτόμενοι ήδη το Παγκόσμιο που ακολουθεί.
Η κατάκτηση ενός μεταλλίου, τουλάχιστον, ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την ελληνική αποστολή πριν την αναχώρηση για τη σερβική πρωτεύουσα, όμως τα «δελφίνια» μας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης είναι λαμπρό.
Με τέσσερα μετάλλια -δύο χρυσά, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο-, συμμετοχή σε 11 τελικούς και σπουδαίες επιδόσεις από όλη την ομάδα, οι πρωταθλητές μας έλαμψαν με την παρουσία τους δίνοντας τα καλύτερα δείγματα εν όψει της επόμενης μεγάλης διοργάνωσης, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί σε ένα περίπου μήνα στη Λίμα (16-21/8).
Η ελληνική ομάδα αφίχθη το πρωί της Δευτέρας (11/7) από το Βελιγράδι με τους ιθύνοντες της ΚΟΕ να τους υποδέχονται θερμά στο «Ελ. Βενιζέλος». Όπως ήταν φυσικό τα «φώτα» έπεσαν πάνω στους πρωταγωνιστές που κρέμασαν στο στήθος τα μετάλλια, με τον Παναγιώτη Σαμιλίδη, να… κλέβει λίγη περισσότερη δόξα από τους υπόλοιπους, καθώς αναδείχθηκε δυο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης, στα 50μ και στα 100μ πρόσθιο.
«Ήμουν πολύ καλά και δεν περίμενα να ακυρωθώ στο 200άρι. Ίσως ερχόταν και ένα τρίτο μετάλλιο. Μπορεί βέβαια από την άλλη να κουραζόμουν και να μην τα κατάφερνα καλά στα 50 και τα 100. Η ακύρωση στο 200άρι, που είναι το αγώνισμά μου, με στεναχώρησε. Εκεί με στήριξαν οι γονείς μου και ο προπονητής μου, ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, ο οποίος ήρθε την επόμενη μέρα στο Βελιγράδι. Μετά πείσμωσα και μου βγήκαν τα άλλα δύο αγωνίσματα. Το ένα μετάλλιο το αφιερώνω στους γονείς μου και το άλλο στον προπονητή μου. Για το μέλλον δεν ξέρω τι θα γίνει και που θα είμαι. Επόμενος στόχος μου είναι η Λίμα και η είσοδος στον τελικό. Για τους Ολυμπιακούς, θέλω να πάω στο Λονδίνο και θα προσπαθήσω να πιάσω τα όρια», σχολίασε ο νεαρός πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ένα μικρό απολογισμό.
Από την πλευρά του, ο συναθλητής του στον ίδιο σύλλογο, Ανδρέας Βαζαίος, «χάλκινος» στα 200μ μικτή ατομική είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος από την παρουσία μου. Είναι καταπληκτικό που βγήκα 3ος στην Ευρώπη με πανελλήνιο ρεκόρ. Μπορεί να έχασα για λίγο το ασημένιο μετάλλιο, αυτό όμως δεν με ενοχλεί καθόλου. Ηταν μια εμπειρία, να σκέφτομαι την κούρσα συνολικά. Θα συνεχίσω να προσπαθώ όσο μπορώ και να βγάζω ότι καλύτερο. Αν είναι θέλημα Θεού να πάω πιο ψηλά, θα το προσπαθήσω. Επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο της Λίμα, όπου ελπίζω να κάνω καλύτερο χρόνο και να μπω τελικό. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στην ομάδα και τους προπονητές μου, που με βοήθησαν να φτάσω εδώ και στους γονείς μου».
Από τις… εκπλήξεις της ελληνικής ομάδας ήταν ο Κριστιάν Γκολομέεφ, ο οποίος αν και στόχευε σε μια συμμετοχή σε τελικό, όχι μόνο πέρασε στην τελική κούρσα των 50μ ελεύθερο, αλλά ανέβηκε και στο βάθρο των νικητών κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. «Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν το περίμενα. Στόχος μου ήταν ο τελικός, κατάφερα όμως και πήρα μετάλλιο. Στόχος μου στο μέλλον είναι η συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα», ήταν τα λόγια του.
«Η καλύτερη παρουσία όλων των εποχών»
Την προσπάθεια όλης της ομάδας εξήρε ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, Δημήτρης Καρακατσάνης ο οποίος τόνισε με τη σειρά του: «Ήταν η πιο πετυχημένη παρουσία μας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων-νεανίδων όλων των εποχών, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των συμμετοχών που είχαμε. Μπορεί σε προηγούμενες διοργανώσεις να έχουμε κατακτήσει περισσότερα μετάλλια, είχαμε όμως διπλάσιο αριθμό συμμετοχών ως ελληνική αποστολή. Με 12 αθλητές-τριες στο Βελιγράδι, είχαμε 4 μετάλλια και 11 τελικούς και θα μπορούσαμε να είχαμε ένα ακόμη μετάλλιο, πιθανότατα χρυσό, στα 200μ. πρόσθιο, αλλά ο Σαμιλίδης ακυρώθηκε. Τώρα, κατά πόσο ήταν άκυρος ή όχι δεν το γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε: «Αυτή η φουρνιά των ελλήνων κολυμβητών είναι πάρα πολύ καλή. Αν θα εξελιχθούν δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τους ίδιους. Πόσο θα δουλέψουν και σε τι επίπεδο. Αυτό που μου δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, είναι ότι δύο νέα παιδιά, που δεν τα περιμέναμε, ο ένας πήρε μετάλλιο, ο Γκολομέεφ και η άλλη έφτασε πολύ κοντά, η Ντουντουνάκη. Θα γίνει μια προσπάθεια αυτά τα δύο παιδιά να έρθουν και στο Παγκόσμιο της Λίμα».