Quantcast
Channel:
Viewing all articles
Browse latest Browse all 37111

Aπούσα η Ελλάδα, «ένοχη» η Γερμανία!

$
0
0

Το gazzetta.gr αποκαλύπτει το πως η χώρα μας έλαμψε δια της απουσίας της στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κατά της Σεξουαλικής Βίας στον Αθλητισμό, καθώς και την... εξαφάνιση των προτάσεων των επιστημονικών συνεργατών από τους συντονιστές Γερμανούς!

Η σεξουαλική βία στον αθλητισμό αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει συχνά, αλλά σπάνια καταγγέλλεται. Ειδικότερα στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά, όπως για παράδειγμα η ασέλγεια προπονητών προς ανήλικα παιδιά στη Ρόδο, την Κρήτη, αλλά και την Αθήνα. Η έρευνα και η ανάπτυξη πολιτικών αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν προχωρήσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία, τόσο ακαδημαϊκά όσο και σε επίπεδο φορέων. Στην Ελλάδα όμως κάποιοι κοιτούν διακριτικά προς άλλη κατεύθυνση όταν το θέμα της σεξουαλικής βίας έρχεται στην επικαιρότητα. Και η αντιμετώπισή τους αυτή, φάνηκε και από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Βερολίνου...

Το πρόγραμμα «Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας στον Αθλητισμό - Εναύσματα για ένα Ανοικτό, Ασφαλές και Υγιές Αθλητικό Περιβάλλον στην Ευρώπη» υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περίμενε από τη διεξαγωγή του να προκύψουν χρήσιμες εμπειρίες και προτάσεις για το μέλλον. Στο διήμερο παρουσιάστηκε εξαιρετικό ενημερωτικό υλικό και μίλησαν άνθρωποι που όχι μόνο έχουν θεωρητικές και ερευνητικές εμπειρίες από το θέμα, αλλά και άλλοι που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και δέχτηκαν να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους για ένα καλύτερο μέλλον.
 
Την υλοποίησή του ανέλαβε η Γερμανική Νεολαία Αθλητισμού της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Ολυμπιακών Αθλημάτων, η οποία και έτρεξε τις διεργασίες, λαμβάνοντας μία... γερή χρηματοδότηση. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από 25 Ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο από εκπροσώπους ερευνητικών και ακαδημαϊκών προγραμμάτων, αλλά και φορείς από κέντρα λήψεις αποφάσεων, όπως αθλητικές Ομοσπονδίες, Ολυμπιακές Επιτροπές και οργανισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι γειτονικών μας χωρών, όπως η Σερβία, Η ΠΓΔΜ και η Τουρκία. Η Ελλάδα; Πουθενά!
 
Η μοναδική παρουσία της χώρας μας προερχόταν από τον ακαδημαϊκό χώρο και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στον Αθλητισμό και την Άσκηση, Ανή Χρόνη. Η εν λόγω καθηγήτρια δούλεψε στο πρότζεκτ ψς επιστημονική συνεργάτιδα για περίπου ένα χρόνο, προκειμένου να προσφέρει μαζί με τις γνώσεις της και μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στη ν Ελλάδα. Σε επίπεδο φορέων, όμως, απολύτως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε παρότι γνώριζαν. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε ενημερωθεί και πριν και μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσίας της.
 
Μετά από μία χρονιά που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγεγραμμένα περιστατικά, δεν έχει κάνει κανείς τον κόπο να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα. Στην ημερίδα που διοργάνωσε το Φεβρουάριο 2012 η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ρεθύμνου με θέμα:"Σπάζοντας τον κύκλο της παιδικής κακοποίησης" και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α , της Ε.Π.Ο και του ΟΠΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, υποσχέθηκε να προωθήσει μέτρα ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τέτοια καταστροφικά φαινόμενα που συμβαίνουν κάτω από το «νόμο της σιωπής». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ενημέρωση για το θέμα είχε φτάσει και στην Κατερίνα Γιαννακίδου που ανέλαβε μετά τις πρόσφατες εκλογές.
 
Το προβλήματα του συνεδρίου όμως δεν τελειώνουν στην απουσία της Ελλάδας. Μέρος από τα παραδοτέα του εν λόγω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τα κονδύλια «Προπαρασκευαστική Δράση στον Τομέα του Αθλητισμού» ήταν η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων-συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία θα πήγαιναν το πρόγραμμα ένα βήμα πιο πέρα από την απλή καταγραφή των περιστατικών. Σκοπός των 11 επιστημονικών συνεργατών ήταν να μην προκύψει μία ακόμα επανάληψη των όσων έχουν προταθεί ήδη ως σήμερα από διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. 
 
Για το λόγο αυτό, για περίπου ένα χρόνο οι επιστημονικοί συνεργάτες δούλεψαν εντατικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν πιο άρτια παραδοτέα. Έστειλαν τα άρθρα τους στους συντονιστές, οι οποίοι αφού τα συγκέντρωναν θα προχωρούσαν στην έκδοση ενός βιβλίου που θα συνόδευε το διήμερο. Με έκπληξή τους όμως, οι επιστημονικοί συνεργάτες ανακάλυψαν ότι πουθενά δεν υπήρχαν οι προτάσεις/συστάσεις που είχαν συντάξει! Ούτε στο βιβλίο, ούτε στην παρουσίαση.
 
Το μόνο που έγινε και έπειτα από πιέσεις, ήταν μια πρόχειρη τρίλεπτη αναφορά σε αυτές στο τέλος και η διανομή μίας τυπωμένης κόλλας χαρτιού, την οποία το gazzetta.gr επισυνάπτει. Επιγραμματικά, χωρίς καμία ανάλυση, χωρίς να δοθεί χρόνος στη συζήτηση!  Για άγνωστο λόγο, οι συντονιστές του προγράμματος αποφάσισαν να αποκόψουν το κομμάτι των προτάσεων/συστάσεων, γεγονός που προκάλεσε σε όλους τρομερά άσχημη εντύπωση.
 
Σε όσους ζήτησαν το λόγο, οι Γερμανοί πήγαν να το ρίξουν στους εταίρους, τονίζοντας ότι δεν είχαν συναινέσει στις προτάσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Και όλα αυτά σε μία χώρα, η οποία έχει να παρουσιάσει δεδομένα από τα κρούσματα στην επικράτειά της από το 1997. Σαν κανείς εδώ και 15 χρόνια, ποτέ, να μην έκατσε να τα καταγράψει. Ανεπίσημα, έγινε λόγος για πολιτική απόφαση, χωρίς να κατανοεί κανείς τους λόγους της.
 
Το gazzetta.gr ζήτησε από την καθηγήτρια που έδωσε το παρών στο πρόγραμμα, Ανή Χρόνη, ένα σχόλιο για το θέμα:  «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στο πρόγραμμα το Φεβρουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα, οι 11 επιστημονικοί συνεργάτες από 10 ευρωπαϊκές χώρες δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό μέσα από πολλές ώρες σε συζητήσεις και γράψιμο. Συνεργαστήκαμε άψογα μεταξύ μας και για αυτό ίσως η απογοήτευση ήταν μεγάλη όταν είδαμε πως μέρος της δουλειάς μας απουσίαζε τόσο από την έκδοση όσο και από το συνέδριο. Μακάρι να βρεθεί άκρη και να προστεθούν οι προτάσεις/συστάσεις μας καθώς το πρόγραμμα ημερολογιακά κλείνει αρχές Μαρτίου του 2013, οπότε υπάρχει περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις. 
 
Το συνέδριο ήταν καταπληκτικό, όχι γιατί το σχεδιάσαμε εμείς αλλά γιατί οι προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες έδωσαν ότι καλύτερο υπάρχει ανά τον κόσμο σε ενημέρωση, εμπειρίες αλλά και σε πρακτικές που ακολουθούνται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κρίμα που κανένας από Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε να το παρακολουθήσει. Θέλω να αναφερθώ σε σχόλιο της Γερμανίδας συνεργάτιδάς μου Bettina Rullofs, «η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό είναι πάνω από όλα θέμα προτεραιοτήτων» και για εμάς στην Ελλάδα η ασφαλής συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών, ανδρών και γυναικών στον αθλητισμό μάλλον δεν είναι προτεραιότητα. 
 
Ελπίζω, και για το λόγο αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι πάνω στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό, πως σύντομα θα δούμε κάποια αλλαγή στις προτεραιότητες μας. Η εκπαίδευση των γονέων, προπονητών και όσων εμπλέκονται στον αθλητισμό είναι η οικονομικότερη λύση αναφορικά σε πρόληψη. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, η θέσπιση κανόνων και πολιτικών αντιμετώπισης και τιμωρίας του φαινομένου δεν θα πρέπει να εγείρει θέμα καχυποψίας αλλά θέμα ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό αθλητισμό». 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 37111

Trending Articles