Πριν από λίγο καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του ντόπινγκ προσέφυγε στο Δικαστήριο της Λωζάννης κατά της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής που ήθελε να μπλοκάρει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες όσων αθλητών είχαν εμπλακεί με το ντόπινγκ, θα εφαρμόσει όμως άμεσα τον κανονισμό.
Ο νέος παγκόσμιος κώδικας, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2015, αναμένεται να εμποδίζει τους αθλητές, οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί για φαρμακοδιέγερση, να μετέχουν στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του σχετικού κειμένου.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε περιλάβει έναν παρόμοιο κανονισμό στην Ολυμπιακή χάρτα του 2008, απαγορεύοντας σε κάθε αθλητή που είχε εκτίσει ποινή αποκλεισμού άνω των έξι μηνών για παραβίαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ, να παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ακολουθούσαν.
Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), ωστόσο, έκρινε τον περασμένο Οκτώβριο ότι αυτό το μέτρο αντιπροσώπευε μία παράνομη τιμωρία βάσει του παγκόσμιου κώδικα κατά του ντόπινγκ, όπως υποστήριξε η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, υποχρεώνοντας τη ΔΟΕ να καταργήσει αυτόν τον κανονισμό πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Ομοίως και η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία, από το 1992, ήταν αντίθετη στην επιλογή για τους αγώνες κάθε αθλητή που είχε καταδικαστεί για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, αφού το CAS απέρριψε το σχετικό αίτημά της στα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με την προσωρινή εκδοχή του επόμενου κώδικα, αθλητής ο οποίος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για μία ξεκάθαρη παραβίαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ, «δεν θα έχει, ως επιπλέον ποινή, δικαίωμα συμμετοχής στους Θερινούς ή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που ακολουθούν το τέλος της περιόδου αποκλεισμού».
Η αναθεώρηση του κώδικα ακολουθεί μία μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων, η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει στην έγκρισή του στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ντόπινγκ στον αθλητισμό, που θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ το διάστημα 13-15 Νοεμβρίου 2013.