Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (11/3) στη Θεσσαλονίκη η Γενική Συνέλευση της ΟΧΕ, όπου συζητήθηκαν το παρόν και το μέλλον του αθλήματος.
Με την συμμετοχή 61 σωματείων από τα 113 που είχαν δικαίωμα ψήφου εγκρίθηκαν ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός από 1-1-2011 έως 31-12-2011, ο ισολογισμός από 1-1-2011, έως 31-12-2011, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2013.
Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δ.Σ. της ΟΧΕ σχετικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών στα πρωταθλήματα (δύο στην 14αδα σε Α1 Ανδρών- Γυναικών και ένας στην 14αδα σε Α2 Ανδρών- Γυναικών), παρουσία αθλητών του Συνδέσμου Αμειβομένων Χειροσφαιριστών, εκπρόσωποι του οποίου πήραν μάλιστα τον λόγο και αναφέρθηκαν σε όλα αυτά που απασχολούν τους πρωταγωνιστές του αθλήματος.
Περικοπές αλλά και ανάπτυξη
Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Χαράλαμπος Πιλαφάς στην ομιλία του δεν είχε κάτι… νέο να πει στους εκπροσώπους των σωματείων, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και το «ψαλίδισμα» του προϋπολογισμού από την Πολιτεία. Αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα η Ομοσπονδία, προκειμένου να αντεπεξέλθει οικονομικά, ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2012, αφού όπως ενημέρωσε η ΓΓΑ ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος κατά 25 εκατομμύρια ευρώ και κατά 16% το 2013, άφησε όμως και ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον των αθλητών και του αθλήματος, αποκαλύπτοντας κάποια από τα σχέδιά του, όπως είναι η δημιουργία Λίγκας.
Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας τόνισε ότι θα δοθεί το βάρος στην ανάπτυξη, με τη μετονομασία της Α1 Ανδρών σε «Handball League», με ξεχωριστό λογότυπο και θεσμοθέτηση υποχρεώσεων στα πρότυπα λιγκών άλλων αθλημάτων. Θα εξεταστεί μάλιστα το ενδεχόμενο διεξαγωγής των αγώνων σε άλλη μέρα, ώστε να μην συμπίπτουν με άλλα ομαδικά αθλήματα, αλλά και η αλλαγή στο λογότυπο της ΟΧΕ και η περαιτέρω εκμετάλλευση του διαδικτύου.
«Σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης πρέπει να γίνουν ιεραρχήσεις. Έτσι συμφωνών απόλυτα με την άποψη του πρώην προέδρου και καλού συναδέλφου κου Στέλιου Αγγελούδη πως ότι πρώτη θέση στην ιεράρχηση των δραστηριοτήτων μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Πιλαφάς.
Στο πλάνο επίσης υπάρχει και η σύμπτυξη και συγχώνευση των Ενώσεων και τοπικών επιτροπών προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα, η επανεξέταση της διάθρωσης των Εθνικών πρωταθλημάτων, ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων, η κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των ομάδων απευθείας από ΟΧΕ, η τροποποίηση κανονισμού μεταγραφών, η μείωση του αριθμού των αλλοδαπών, η υποχρεωτική παρουσία στους πάγκους των ομάδων προπονητών με άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος και συμβόλαια εργασίας και η συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ για την νέα σεζόν.
«Ελευθερώστε τους αθλητές»
Το ζήτημα των μεταγραφών είναι και αυτό που «καίει» αυτή τη στιγμή τους αθλητές που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Για πρώτη φορά εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αμειβομένων Χειροσφαιριστών βρέθηκαν στη συνέλευση, με τον πρόεδρο, Γιώργο Ζαραβίνα να παίρνει τον λόγο. «Δεν έχουμε διάθεση κριτικής σε ομοσπονδία σωματεία, αλλά πρέπει να ακουστούν κάποια πράγματα. Μεταφέρουμε την ανησυχία κάθε αθλητή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι πρωταγωνιστές σε όλο αυτό που αγαπάμε. Κύριο μέλημα είναι η ανάπτυξη είπε ο πρόεδρος. Αυτή δεν μπορεί να σταματάει στην ηλικία 18-19 ετών, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τι θα κάνει ο αθλητής μετά. Γιατί μόλις ολοκληρώσει αυτή την ηλικία δεν έχει όραμα. Πρέπει να μειωθούν τα όρια ηλικιών ώστε να μπορούν να μένουν ελεύθεροι.
Φανταστείτε έναν αθλητή να περιμένει 10 ολόκληρα χρόνια για να πάρει την τύχη στα χέρια του; Ειδικότερα σε περιόδους που οι οικονομικές απολαβές είναι ελάχιστες. Αυτό δημιουργεί χάσμα γενεών. Θέλουμε να πείσουμε ότι το εγχείρημα συμφέρει τα σωματεία. Πρέπει να υπάρξει μέση λύση ανάμεσα σε ‘’μεγάλα’’ και ‘’μικρά’’ σωματεία. Ούτε να σταματάνε οι αθλητές στα 18, ούτε και τα σωματεία που έχουν στηρίξει την ύπαρξη τους στην ανάπτυξη και πώληση παικτών να χάνουν», τόνισε αρχικά.
Και συμπλήρωσε θέτοντας και το ζήτημα της ασφάλισης των αθητών: «Αν μειωθούν τα όρια δεν θα αναγκάζονται να αναζητούν ξένους, αλλά θα στρέφονται περισσότερο σε έλληνες παίκτες. Βλέπουμε αθλητές από μικρή ηλικία να καταφεύγουν εξωτερικό, έτσι και τα ‘’μικρά’’ σωματεία χάνουν και τα μεγάλα, ενώ και το πρωτάθλημα μειώνεται ποιοτικά. Είμαστε η μοναδική χώρα που σε αυτό το κομμάτι που δεν έχουμε κάνει βήματα προόδου. Έτσι θα είναι πιο ξεκάθαροι οι ρόλοι και δεν θα υπάρχει η εσωστρέφεια μεταξύ σωματείου και αθλητή. Τέλος θα ήθελα να χαιρετίσω την ΟΧΕ για την πρόταση να μειωθούν οι ξένοι».