Ούτε η απειλή της βροχής ούτε το κρύο αποτέλεσαν εμπόδιο, ώστε να πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα μπροστά στον Τύμβο των Αθηναίων πεσόντων η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας.
Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, πλήθος κόσμου, αλλά και εθελοντών έγινε το πρωί του Σαββάτου (12/11) για πέμπτη φορά η τελετή αφής εν όψει του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 13 Νοεμβρίου στην ιστορική διαδρομή.
Πρωταγωνιστής ο λόγος του Ευριπίδη και ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, ο οποίος είχε τον ρόλο του Ημεροδρόμου στην τελετή της οποίας υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Γκεσούλης. Η μουσική ήταν του Γιάννη Ψειμάδα, η χορογραφία της Ναταλίας Στυλιανού και τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου.
Ανάμεσα σε άλλους που έδωσαν το «παρών» στην τελετή ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου κι αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Πανάγοπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, εγγονός του Σπύρου Λούη, ο γιος του βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη –στον οποίο είναι αφιερωμένος ο 29ος ΚΜΑ– Γρηγόρης κι ο εγγονός του Στέλιου Κυριακίδη, Νίκος Κυριακίδης.
«Ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που θυμίζει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και την ιστορία της, που έχει σημασία στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού. Οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στα βήματα του οπλίτη που έτρεξε να φέρει το νικητήριο μήνυμα. Κι η αφή της φλόγας είναι μια τελετή που μας θυμίζει την αφετηρία των ιστορικών γεγονότων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής.
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος επισήμανε: «Στον Τύμβο τιμάμε τους 192 προγόνους μας. Ο στρατηγός Καλλίμαχος δεν ήθελε να πολεμήσουν στον Μαραθώνα οι Αθηναίοι με τους Πέρσες, αλλά θεωρούσε σωστό να περιμένουν τους Σπαρτιάτες. Κρατούσε στα χέρια του μία αποφασιστική ψήφο. Την άλλαξε όμως κι αποφάσισε να συναινέσει υπέρ της μάχης στον Μαραθώνα. Η μία ψήφος του Καλλιμάχου άλλαξε την παγκόσμια ιστορία κι απέδειξε πως η Δημοκρατία είναι το πιο δίκαιο και ισχυρό πολίτευμα. Ό,τι ακολούθησε τη Μάχη του Μαραθώνα δεν είχε ούτε προηγούμενο ούτε επόμενο.
Γεννήθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα, η φιλοσοφία, οι επιστήμες. Καμία δύναμη δεν είναι ισχυρότερη από εκείνη του ανθρώπου που συλλογάται ελεύθερα. Για τους ξένους επισκέπτες ο Μαραθώνιος εκφράζει τις αξίες ενός στρατιώτη και της προσωπικής υπέρβασης. Για τους Έλληνες, όμως, εκφράζει τις αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, αξίες για τις οποίες σκοτώθηκε ο Καλλίμαχος. Ας γίνει ο καθένας μας πρέσβης αυτών των αξιών».